Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Για 20-22 λουκουμάδες χρειαζόμαστε: 
15 κουταλιές της σούπας αλεύρι
(έβαλα το μπλε-για όλες τις χρήσεις)
μισή κοφτή κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
μισό κουταλάκι κοφτό του γλυκού, αλάτι
περίπου 1,5 - 2 ποτήρια χλιαρό νερό


Για το σιρόπι:
4 φουσκωτές – φουσκωτές κουταλιές μέλι
1 κουταλιά νερό
- κανέλλα (προαιρετικά)
- καρύδια (προαιρετικά)


Εκτέλεση


Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα στερεά και ρίχνουμε λίγο – λίγο το χλιαρό νερό ανακατεύοντας σιγά-σιγά ώσπου να έχουμε έναν παχύρευστο λίγο σφικτούλι χυλό. μπορεί να μην χρειαστεί να ρίξετε και τα δύο ποτήρια.
Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα κάψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει το μείγμα.
Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με μια πετσέτα και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος χωρίς να την κουνάμε, για μια περίπου ώρα.
Εμένα την φιλοξένησε ο φούρνος μικροκυμάτων-χωρίς βέβαια να δουλεύει.
Όταν θα δούμε ότι έχει κάνει τρυπούλες στην επιφάνεια σημαίνει ότι ο χυλός μας είναι έτοιμος.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.


Θα προσπαθήσω να σας περιγράφω πως κατάφερα και τους έκανα έτσι στρογγυλούς και καμαρωτούς!! για να δούμε θα τα καταφέρω ή θα αρχίσουμε πάλι τις συζητήσεις για τις φυσικές και μαϊμού ξανθές κόμες!!! χι!χι!
Βάζουμε την αριστερή μας παλάμη ανοικτή μέσα στο λεκανάκι με τον χυλό (αν είσαστε αριστερόχειρες βάζετε την δεξιά παλάμη) και παίρνουμε μέσα στην παλάμη μας όσο το δυνατόν περισσότερο χυλό μπορούμε, και την βγάζουμε έτσι ανοικτή έξω από τον χυλό, μόλις την βγάλουμε την κλείνουμε απότομα.
Την ώρα που σφίξαμε την παλάμη μας πετάχτηκε ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα ένα μπαλάκι ζύμης . Στο άλλο μας χέρι έχουμε ένα κουτάλι της σούπας, με αυτό και με γρήγορες αλλά προσεκτικές κινήσεις κόβουμε το μπαλάκι και το πετάμε μέσα στο λάδι που καίει. 'Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν δίπλα στην κατσαρόλα για να μην προλάβει να ξεφουσκώσει το μπαλάκι και διατηρηθεί χοντρουλι και καμαρωτό !!!!
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες προσέχοντας να μην ξεροψηθούν γιατί μπορεί να είναι ωραίοι εκείνη την ώρα, αλλά μετά σκληραίνουν.
Βάζουμε σ' ένα μπρίκι το μέλι με το νερό και όταν πάρουν μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ξαφρίζουμε. – αν θέλουμε ρίχνουμε την ώρα που βράζουν και ένα μικρό ξυλαράκι κανέλλα.
Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τους λουκουμάδες, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλλα – εάν θέλουμε ρίχνουμε και τριμμένο καρύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου