Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά αρνίσιο μπούτι
3 λεμόνια
2 πορτοκάλια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη, δεντρολίβανος
5-6 μέτριες πατάτες
Κάνουμε μικρές τρύπες στο κρέας και βάζουμε μέσα το σκόρδο.



           ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Βάζουμε το κρέας στο ταψί και το περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό των λεμονιών και των πορτοκαλιών. Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με την ρίγανη.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια χωρίς να τις καθαρίσουμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγη ρίγανη ακόμα.
Προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας και μιά κούπα νερό. Στολίζουμε με το δεντρολίβανο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσουν καλά οι πατάτες. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κρέατος... Το ψήσιμο σε σιγανή φωτιά και το σκεπασμένο σκεύος εγγυώνται ότι το κρέας θα ψηθεί σωστά και θα διατηρηθεί ζουμερό εσωτερικά...


ΡΙΖΟΤΟ

ΥΛΙΚΑ

·  3 κουταλιές λάδι
·  1/3 κούπας κρεμμύδι
·  2 σκελίδες σκόρδο
·  1 1/3 κούπας ρύζι
·  3 1/2 κούπες ζωμό κότας ζεστό
·  1/3 κούπας ξανθή σταφίδα
·  3 κουταλιές χυμό λεμονιού
·  1/4 κούπας κουκουνάρι
·  1/4 κούπας παρμεζάνα
·  αλάτι - πιπέρι



 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το ρύζι κι ανακατέψτε το επάνω στη φωτιά, ώσπου να λαδωθούν οι κόκκοι. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου το ρύζι να γίνει διάφανο. Ρίξτε το ζωμό, τις σταφίδες και το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε 20' περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και να πιεί όλο το ζωμό. Κατεβάστε από τη φωτιά κι ανακατέψτε μέσα στο ρύζι την παρμεζάνα, τα κουκουνάρια, αλάτι, αν χρειάζεται και φρέσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήστε το ριζότο να σταθεί 10'. Σερβίερετέ το πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία



 

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
  • 6 χωριάτικα φύλλα σπιτικά ή εμπορίου
  • 1.200 γραμμ. τρυφερά κολοκυθάκια τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 500 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού γλυκό τραχανά ή πλιγούρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Αφού τρίψουμε τα κολοκυθάκια, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5΄ να γίνουν διάφανα. Στύβουμε καλά τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ρίχνουμε και το καρότο, σοτάρουμε για 2΄-3΄ να λαδωθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα μυρωδικά, ρίχνουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε. Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες no 34 ή 36 στρώνουμε σουρωτά τα 4 φύλλα περιχύνοντας ένα-ένα φύλλο με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι φροντίζοντας να αφήσουμε κενό δύο δάχτυλα απ’ το χείλος του ταψιού. Στρώνουμε σουρωτό το 5ο φύλλο και το 6ο φύλλο ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε τα δάχτυλα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα.

μερίδες 10
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 στήθος κοτόπουλο σε κυβάκια.
  • 1 κούπα μανιτάρια ψιλοκομμένα.
  • 1 κρεμμύδι στον τρύφτη.
  • 0,5 κούπα λευκο ξηρό κρασί.
  • 1 φλιντζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ light.
  • 2 κουταλιές σούπας απαλή μουσταρδα.
  • 1 κούπα νερό.
  • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κόρν φλάουερ.
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
  • Αλάτι και πιπέρι.


 Πως το κάνουμε:

  1. Σε αντικολλιτικό σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι ελαφρά.
  2. Κατόπιν ρίχνουμε το κοτόπουλο και όταν είναι έτοιμο το σβήνουμε με το κρασί.
  3. Αφού εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε το ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει το πουλερικό εως ώτου μαλακώσει.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη.
  5. Ετοιμάζουμε το μίγμα με το γάλα, τη μουστάρδα και το κόρν φλάουερ ανακατεμένα σε μια κούπα και το ρίχνουμε στο κοτόπουλο.
  6. Είναι έτοιμο μόλις δέσει η σάλτσα.
  7. Συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι ή απλό για πιλάφι.


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΤΣΙΛΙ ΚΟΝ ΚΑΡΝΕ

Υλικά:
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • από 1/2 εώς 1 πολύ γεμάτο κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι πάπρικα σκόνη
  • 1 κουταλάκι κύμινο σκόνη
  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 600 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι ματζουράνα ξερή
  • 2 κουταλιές τοματοπελτέ
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα (kidney beans)
  • αλάτι
  • πιπέρι όσο χρειαστεί
Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά να γίνει μαλακό και διάφανο. Προσθέτετε την πιπεριά, το σκόρδο, το τσίλι και την πάπρικα. Μαγειρεύετε για 3 - 4 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας που και που.  Προσθέτετε τον κιμά και τον σωτάρετε κι αυτόν για τουλάχιστον 5 λεπτά. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για 30 περίπου λεπτά, προσέχοντας για νερό. Σερβίρετε ζεστό με ρύζι και τορτίγιας και αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Επίσης, αντί για ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε λίγη σκούρα σοκολάτα

.


ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ


Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • (αν θέλουμε βάζουμε μισό μοσχαρίσιο, μισό αρνίσιο)
  • 5 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
  • 2 αυγά
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το τύλιγμα
Για τη σάλτσα:
  • 3 τομάτες μέτριες πολτοποιημένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • Λίγη ζάχαρη
  • 1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • Μισό φλ. τσαγιού λάδι
  • Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Μουσκεύω την ψίχα του ψωμιού και την στύβω καλά. Σε βαθύ σκεύος βάζω τον κιμά, τα  αυγά, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Τρίβω με τα χέρια την μουσκεμένη ψίχα ψωμιού, την προσθέτω στο μίγμα και ανακατεύω πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μου. Πλάθω τη ζύμη σε στενόμακρα σουτζουκάκια, μήκους περίπου 6 εκατοστών, τα τυλίγω στο αλεύρι και τα τηγανίζω να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα αφήνω να περιμένουν σε μια πιατέλα και  ετοιμάζω τη σάλτσα τους. Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι. Προσθέτω τις πολτοποιημένες τομάτες και σβήνω με το κρασί .Μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζω και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, λίγη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη σάλτσα μου για 10 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνω στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνω να δέσουν με τη σάλτσα για ακόμη 10-15 λεπτά περίπου. Όσο βράζουν με τη σάλτσα, ανακινώ την κατσαρόλα προσέχοντας να μην κολλήσουν. Τα σερβίρω με ρύζι ή πουρέ πατάτας.


ΜΠΡΙΑΜ


Υλικά:
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 κολοκυθάκια
3 μέτριες πατάτες
2 πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες)
1 καρότο
2 κρεμμύδια
½ ματσάκι μαϊντανό
500 γρ. ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
 Κόβετε την μελιτζάνα σε φέτες, την αλατίζετε και την αφήνετε μισή ώρα να ξεπικρίσει. Στη συνέχεια την ξεπλένετε. Καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα καρότα. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τα κρεμμύδια. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Κόβετε σε φέτες τις πιπεριές. Ανακατεύετε όλα τα λαχανικά σε μπολ, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, το λάδι και ανακατεύετε καλά. Βάζετε σε ταψί και το σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 1,5 ώρα. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζετε, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170ο και ψήνετε για άλλη μισή ώρα.Σερβίρεται ζεστό και ταιριάζει πολύ με τυρί φέτα.


ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


Υλικά:
-1 κουνέλι
-1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
-1 κούπα του καφέ ελαιόλαδο
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 ποτήρι κόκκινο κρασί
-2 φύλλα δάφνης
-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες
-λίγο ξίδι
-1 κλωνάρι δενδρολίβανο
-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζεις σε μια λεκάνη ίση ποσότητα σε ξίδι και νερό
και στη συνέχεια ρίξε μέσα το κουνέλι, αφού το
έχεις κόψει πρώτα σε μερίδες. Το αφήνεις να μαριναριστεί
για 6-7 ώρες περίπου και ύστερα το στραγγίζεις πολύ καλά.
Βάζεις σε τηγάνι την μισή ποσότητα του λαδιού και αφού
σοτάρεις τις μερίδες της ρίχνεις σε κατσαρόλα. Στη συνέχεια
προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες, το κρασί και όλα τα μπαχαρικά,
ένα φλιτζάνι νερό και τα κρεμμυδάκια (καθαρισμένα), το υπόλοιπο λάδι
και αφήνεις να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να μείνει
με πολύ λίγη σάλτσα.