Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ


Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • (αν θέλουμε βάζουμε μισό μοσχαρίσιο, μισό αρνίσιο)
  • 5 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
  • 2 αυγά
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το τύλιγμα
Για τη σάλτσα:
  • 3 τομάτες μέτριες πολτοποιημένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • Λίγη ζάχαρη
  • 1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • Μισό φλ. τσαγιού λάδι
  • Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Μουσκεύω την ψίχα του ψωμιού και την στύβω καλά. Σε βαθύ σκεύος βάζω τον κιμά, τα  αυγά, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Τρίβω με τα χέρια την μουσκεμένη ψίχα ψωμιού, την προσθέτω στο μίγμα και ανακατεύω πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μου. Πλάθω τη ζύμη σε στενόμακρα σουτζουκάκια, μήκους περίπου 6 εκατοστών, τα τυλίγω στο αλεύρι και τα τηγανίζω να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα αφήνω να περιμένουν σε μια πιατέλα και  ετοιμάζω τη σάλτσα τους. Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι. Προσθέτω τις πολτοποιημένες τομάτες και σβήνω με το κρασί .Μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζω και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, λίγη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη σάλτσα μου για 10 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνω στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνω να δέσουν με τη σάλτσα για ακόμη 10-15 λεπτά περίπου. Όσο βράζουν με τη σάλτσα, ανακινώ την κατσαρόλα προσέχοντας να μην κολλήσουν. Τα σερβίρω με ρύζι ή πουρέ πατάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου